“A Lovasíjász” Movie

Documentary by Kaszás Géza on Kassai Lajos and horsearchery

lovasijasz_headerReview by Gondos Andrea: Lovasíjász 09.03.2016

The Horseback Archery, the Amazing Hungarian Film

Today, I have seen the most beautiful film in my life. It’s that film, that everyone should see, not only if you feel as being of Hungarian is important, but even if you want to get to know a way of life which is pure and full of true freedom.
Lajos Kassai, the Horseback Archery is a man who is consciously living for his mission, creates value, dedicated to his views and exemplary at what he does and how he lives. He is in full harmony with himself and the world, which is prodigious in today’s world. There is something we can learn from him …
Deep feelings aroused in me as I saw something that I did not want to be ended… this cannot be described by words ,you simply feel that is flows deep inside your veins or … but I don’t think that someone wouldn’t be affected by it. I ‘m sorry for the ones who didn’t get touch by it …
This movie is perfect as it is, immersive, soaring and enthralling. I’m glad I was able to see it. I was particularly glad, when I discovered Zoltán Gere in the movie, immersive and hearfelt poem… I am grateful to know you and I respect the things you do here as well. This small Hungarian community should be thankful for you to have you here and thus the Hungarian roots becoming well known.

I wish everyone to experience these feelings, as there is no more beautiful feeling than being a true Hungarian anywhere in the world..and we find this inside ourselves…


A Lovasíjász

Életem legcsodálatosabb filmjét láttam ma. Azt a filmet, amit mindenkinek meg kellene néznie és nem csak akkor, ha az érzéseiben és a szívében fontos a magyarság, hanem akkor is, ha meg akarnak ismerni egy életformát, ami letisztult és igazi szabadsággal rendelkezik.
Kassai Lajos, A Lovasíjász olyan ember, aki tudatosan a küldetésének él, értéket teremt, elhivatott a vallott nézeteiért és példamutató abban, amit csinál és ahogyan él. Teljes összhangban van magával és a világgal, s ez bámulatos a mai világban. Van mit tanulni tőle….

 

lovasijasz-1Mély érzéseket ébresztett bennem, amit láttam és valahogy nem akartam, hogy vége legyen…ezt nem is lehet szavakkal leírni, egyszerűen vagy érzed legbelül ahogyan szétáramlik az ereidben vagy…de azt nem hiszem, hogy valakire ne legyen hatással. Sajnálom azt, akit nem érint meg….Ez a film így tökéletes ahogyan van, magával ragadó, szárnyaló és lenyűgöző.
Boldog vagyok, amiért láthattam.
Külön örült a szívem, amikor felfedeztelek Zoltán Gere a filmben, magával ragadó és a szívhez szóló az a vers….Hálás vagyok, amiért ismerhetlek és tisztelet annak, amit Kassai Lajos után, Te is csinálsz itt kint. És hálás lehet a magyar kis közösség, hogy vagy nekik és ezzel a magyar gyökereink ismertté válnak….
Mindenkinek kívánom, élje át ezeket az érzéseket, mert nincs annál szebb érzés, mint igaz magyarnak lenni, bárhol a világon….s ezt legbelül találjuk meg

Details of the Dublin Premiere:
Director: Kaszás Géza
Cast: Kassai Lajos and the students of the Kassai Horsearchery School
Premier: Filmbase 13 May 2016 8pm (Doors open from 7pm)
Distributor: Ari Földvári

Ticket Price: €10 – Buy Ticket Now! DetailsButton_s


Rendező: Kaszás Géza Szereplők: Kassai Lajos, Obrusánszky Borbála, Kassai Iskola növendékei

A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett, csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel, a lovasíjászattal, annak szellemi hátterével és az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik.

Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában. Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuperprodukciót forgat, amelyben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek, és ő tanítja be a sztárokat, mint legutóbb egy Kínában forgatott filmben Matt Damont.

Lovasíjász módszere 2013 novembere óta hungarikum.

A film középpontjában az ember áll, akit az íj vitt a lovakhoz, és akit azok repítettek a lábbal és a gondolattal bejárható világba.

lovasijasz_b1