Látogatói vélemények.

 

Mónika

„Számomra az idei rendezvény volt az első alkalom amelyen, mint látogató voltam jelen, valamint mint aktív résztvevő. A családi napon belül volt szerencsém eltölteni egy teljes napot az imádnivaló gyerkőcökkel mandala rajzolgatás keretében. E felkéréssel életem nagyszerű lehetőségét kaptam a szervezőktől, amely korántsem “munkát” jelentett, hanem mind inkább szórakozást, fejlődést rengeteg élménnyel. Látva kicsiket és nagyokat, ezeken a napokon összegyűlve, szórakozni, beszélgetni, ismerkedni és kikapcsolódni. Visszarepített az otthoni, oly sokat hiányolt hazai környezetbe.

S hogy mit is jelent ez a pár nap? Azontúl, hogy egy kellemes napot, délutánt tölthetsz el itteni szereteiddel, egy nagyszerű alkalom, ahol kiszakadva a külföldi létből újra átélhetjük honnan is jöttünk, s hogy igazán hová is tartozunk. Egy hely s lehetőség, ahol találkozhatsz az ismerős hazai ízvilággal, tápláló és értékes étel- termék bemutatók várnak, gazdag s színes programvilág egyaránt kicsiknek és nagyoknak. Nem említve a hagyományos “Május fa állítást” a gyerekek hadával, izgalmas és jatékos vetélkedők, amelyekbe, mint szülő te is bekapcsolódhatsz önkéntesként.

Ahol aktív segítője vagy csak látogatója lehetsz egy tökéletes, színes rendezvénynek, amely újra az “otthon vagyok” érzését varázsolhatja a szívedbe. Ahol újra érezheted s átélheted, honnan is származol valójában s ahol a már cseperedő gyermeked is megismerkedhet az oly értékes magyar világgal és kultúránkkal. Egy hely, s alkalom néhány nap keretében, ahol meleg, szeretetteljes nyitott környezet vár befogadva téged, hogy együtt ünnepeljük és megéljük a magyar hova tartozásunkat egy idegen helyen.”

Mónika

Zoltán

„Nekem rengeteget adott ez a két nap! A legelső, amit észrevettem, hogy annyira jó, hogy bárki bejöhet és kóstolhat magyar ízeket, bepillantást nyerhet a magyar kultúrába. És mindezt ingyen. Bárki betévedt szeretettel várták. Emellett egyfajta egységet éltem meg, ami kimondhatatlanul jó érzés volt. Éreztem, hogy mindenkit a szeretet vezérel, és hogy mennyi hasonlóan gondolkozó ember van körülöttünk, amit a mindennapokban könnyen elfelejtünk. Épp ezért is nagyon jó kicsit emlékeztetőnek is. Jó, én kicsit elfogult vagyok, mivel sok mindenkit ismerek a szervezők közül is. De a látogatókon is láttam, hogy megnyilvánult a ‘szeretek magyar lenni’ érzés. A külföldieknek pedig az érdeklődést a magyar kultúra, étel, pálinka stb. iránt.

Röviden? Egy csoda volt, egy “csodák tanítása” az életben.”

Zoltán

A Domokos család

„Már nem első alkalommal támogatom kis cégem lévén a Dublini Magyar Kulturális napokat. Nagyon szeretem ezt a sok színű rendezvényt, mely megmutatja hazánk szépségeit!

Minden egyes alkalommal jól érezzük magunkat. A gyerekek imádják az ún. magyar játékokat, mint most a pünkösdi királyválasztást, az íjászkodást.

Szeretjük a magyar zenét, a magyar táncot. Táncoltunk is az omaghi néptánc csoportban. A gyerekeink büszkén viselik a ruhájukat, a magyar szalagos kalapjukat. Több női népviseletem is van (pl.: sárközi, kékfestő), illetve van 120 éves különleges népviselet is a birtokunkban.

Csak gratulálni tudok a szervezőknek és várjuk majd a folytatást!”

A Domokos család

Bogi

„A magyar napokat nekünk rendezték és rólunk szólt. Ha kicsit is magyarnak érezzük magunkat, ezen a rendezvényen ott kell lennünk. Egy este, egy kis darab, pár óra élmény otthonról.

Ha valamiben tehetséges vagy, azt megmutathatod. Ha nyitott vagy az emberek felé, sok érdekes magyarral találkozhatsz, beszélgethetsz. Én jövőre is ott leszek, gyere el Te is, jó móka!”

Bogi

Boglárka

„A Magyar Kulturális Napok számomra mindig várva-várt esemény. Jó érzés látni, hogy mennyire kinőtte magát az évek során, ugyanakkor megőrizte a családias és meghitt hangulatát. Az évről-évre növekvő látogatottság és publicitás is bizonyítja, hogy a rendezvénynek van létjogosultsága. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos esemény az írországi magyarság életében. A magyar kultúra ápolása lehetséges, sőt,

szükséges akkor is, ha külföldön él az ember, hiszen így emlékezhetünk a gyökereinkre. Egy erős gyökerű fa pedig stabilan áll még nagy viharban is. Különösen szép gesztus, hogy az ír kultúra elemei is mindig helyet kapnak a programban, megköszönve ezzel a Zöld Szigetnek, hogy otthont adott nekünk. A Magyar Kulturális Napok nekem mindig egy nagy szeretetélményt is jelent. Jó látni ismerős és új arcokat, kóstolni finomságokat, kellemesen elbeszélgetni egy pohár jó magyar bor mellett, és csodálni a temérdek művészeti értéket, ami ezen hétvége során felvonultatásra kerül. Le a kalappal a szervezők és a segítők kreativitása, kemény munkája előtt.”

Boglárka

Balázs

„Hálás vagyok a szervezőknek, hogy létrehozták számunkra ezt a csodákkal teli hétvégét. Én nagyon mély örömet és kapcsolódottságot éltem meg. NagySZERű volt részese lenni ennek az összefogásnak, SZERetetteli közösségnek. Úgy sejtem, rengeteg téveszme lehet még néhány ember fejében, azzal kapcsolatban, hogy a magyarok ilyenek vagy olyanok. Ezen a hétvégén minden esetre sok hiedelemről lehullott a lepel.

Ez a fantasztikus rendezvény is kiváló példája volt annak, hogy igenis képesek vagyunk: – HINNI -ÖSSZEFOGNI – TÁMOGATNI EGYMÁST – NYITOTT ELMÉVEL ÉS SZÍVVEL, ÍTÉLETMENTESEN ELFOGADNI EGYMÁST – MEGISMERNI EGYMÁST ÉS A SZELLEMI ÖRÖKSÉGÜNKET, AMI ÖSSZEKAPCSOL BENNÜNKET.

A programok és a közösség, rendkívül felemelőek és szívmelengetőek voltak. Nekem az volt az érzésem, hogy ennek a rendezvénynek nagyon nemes küldetése van. Kívánom, hogy jusson el ez a csoda nem csak minden Írországban élő magyar társunkhoz, hanem minden Magyarországon élő emberhez is.

Köszönet érte, hogy ezt átélhettem! A SZER legyen veletek!”

Balázs

Szonja

„32 évig úgy éltem, hogy ha meghallottam a kifejezést, hogy magyarság tudat, akkor szélsőséges gondolkodású emberek jutottak eszembe, akik nem a szeretet hírnökei, hanem éppen ellenkezőleg. Ezen a negatív képen sajnos nem változtatott az sem, amikor évekkel ezelőtt „külföldi magyarrá” váltam.

Bármerre is jártam a nagyvilágban a magyarokat, a magyarok összetartó erejét, a magyar közösséget mindig rossz tapasztalatokkal tarkított személyes történetek övezték. Legbelül hittem, hogy igenis képesek vagyunk összefogni, igenis képesek vagyunk bízni és hinni egymásban, és képesek vagyunk egymást segíteni, nem pedig csak vissza húzni. A 4. ország az, amit jelenleg az „otthonomnak” mondhatok. 32 év és 4 különböző ország kellett ahhoz, hogy végre megtapasztaljam a magyar közösség összetartó erejét, a magyarságban rejlő erőt és szeretet. A Magyar Kulturális Napok (Dublinban) rendezvény nem jöhetne létre évről évre az „egységben az erő” hit nélkül, ami a szervezők és a résztvevők szívében él. Összefogás, közösségi szellem. Ez az, amit megéltem a 4 nap alatt. Pénz nélkül a semmiből, önkéntes felajánlásokkal, önkéntes fellépésekkel, szervezéssel, jutalom és vállveregetés nélkül is minden egyes szervező, fellépő, és segítő kéz azon fáradozott, hogy a lehető legszínvonalasabb műsorokat, programokat, vásárokat és kiállításokat hozzák el a látogatók számára. A táncosok, az énekkarosok, a zenészek, a megnyitó résztvevői, a Lovasíjász filmbemutató szervezői, az étel- és borkóstolók kínálói, a vásárosok, a játszóházak és még hosszasan lehetne sorolni mennyi és mennyi ember munkálkodott szorgosan azért, hogy elhozzák számunka a magyar kultúra egy szeletét Írországba. Hetekkel a rendezvény előtt időt és energiát nem spórolva dolgozik mindenki egy cél érdekében, együtt, összefogva, egymást támogatva… egy nagy MAGYAR KÖZÖSSÉGKÉNT! Én megkaptam, amire 32 évig vártam. A hitem, hogy létezik összetartó, magyar közösség, valóra vált. És nem álmomban, de nem is egy új életben. Itt és most a valóságban. Írországban 2016-ban. Köszönöm mindenkinek!”

Szonja

NEWS

European Capital of Culture in 2020

Galway City and County have the honour of hosting the European Capital of Culture in 2020 on behalf of the Irish nation. A European Capital...

Hungary’s Cultural relations with Ireland

Hungary’s Cultural relations with Ireland Ireland and Hungary have many similarities and undoubtedly, the rich cultural heritage is one of the national strengths of both...

Cradle Project

  She is Szille, the third baby in our traditional Cradle. She is almost a half year old, her parents Éva and Ákos are happier...

International Street Arts Festival

International Street Arts Festival Waterford City, Ireland, 2nd, 3rd & 4th August Spraoi 2019 showcasing the best street arts, spectacle, music and fireworks from around the world....

All Together Now 2019

August 2nd-4th; Curraghmore Estate, Co Waterford;  alltogethernow.ie Back for a second year, John Reynolds’s final contribution to the Irish music scene is one of the...