Példa a jókedvű együtt létezésre

Idén négynapos, gazdag programkínálattal vonta magára a figyelmet a dublini Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat, amely nemcsak az Írországban élő 12–14 ezer magyart igyekezett megszólítani, hanem sok helybeli és más nemzetiségű érdeklődő számára is érdekesnek bizonyult.

Egy személyesnek tűnő probléma indította útjára a történetet, még 2012-ben: a Dublinban élő Fekete Beatrix galériát keresett, hogy kiállíthassa képeit, viszont a belvárosban igen magas árajánlatokat kapott. Az egyik helyen a recepcióshölgy vetette fel, hogy miért nem kérnek segítséget a magyar nagykövetségtől.

Nagy Andreával, aki viszont a hagyományok szerelmese, kitalálták, hogy érdemes lenne egy szélesebb körű, a magyarokat általánosabban megszólító rendezvényt létrehozni, majd az ötlettel meg is keresték a dublini magyar nagykövetséget. Első próbálkozásuk csak részben volt sikeres, hiszen augusztus volt, így anyagi támogatást már nem tudott felajánlani a követség, de ígéretet tettek arra, hogy támogatják őket terveik megvalósításában, és a jövőben is együttműködhetnek. Ezért aztán elsőre két dublini magyar vállalkozás, az Irish Hungarian Business Association és a Carlow Dental Centre ajánlotta fel a segítségét, akik azóta is támogatói a rendezvénynek.

A csapat gyorsan bővülni kezdett: az ott élő magyarok lelkesen és örömmel álltak az ügy mellé, mindenki a saját szaktudásával járult hozzá a szervezéshez, lebonyolításhoz. Soltész Norbert a technikai kérdésekben segédkezett, Soltészné Somodi Brigitta a gyerekekkel való programokban, Garamvölgyi Gergely lett a hivatalos fotós, Demčik Norbert a rádiózás, az interjúkészítés és a kapcsolattartás területén kapcsolódott be, Biri Ingrid pedig tavaly, 2015-ben érkezett Dublinba, a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasaként. Kialakult a szerkezet, minden napnak meglett a saját profilja: a péntek a néptánc, a szombat a kultúra, a vasárnap pedig a család napjává vált.

Teljes cikk: http://magyaridok.hu/kultura/elo-magyarsag-vilag-vegen-689122/