Bemutatkozik a Magyar Kulturális Napok

Az évente megrendezett, négynapos kulturális eseménysorozat a magyar kultúra és hagyomány legjavát vonultatja fel Dublinban, Írország fővárosában. A fesztivál fontos találkozási pont a magyar közösség számára, de alkalmat ad az ír közösséghez és kultúrához való kapcsolódásra is.

A Magyar Kulturális Napok Egyesület célja, hogy:

  • segítse a magyar közösség tagjainak írországi beilleszkedését;
  • képviselje a magyar kultúra sokféleségét és gazdagságát Írországban;
  • elősegítse a kulturális kapcsolatokat, ösztönözze a magyar közösség és az ír közvélemény közötti párbeszédet;
  • közösséget építsen a kikapcsolódás eszközével, legyen szó bármely életkorú és társadalmi helyzetű emberekről;
  • támogassa és népszerűsítse a dublini magyar művészeket (festőket, fotósokat, tánc- és zeneművészeket), illetve Dublin művészeti életét is gazdagítsa a magyar kultúra egyedülálló elemeivel;
  • bemutassa a magyar vállalkozásokat, és nemzetközi üzleti kapcsolatokat hozzon létre.
  • A fesztivált támogatják az Írországban működő magyar vállalkozók, illetve Magyarországhoz kötődő ír vállalkozók, az Ír Magyar Üzleti Társaság valamint a dublini Magyar Nagykövetség.

Link a nagykövetség weblapjához: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IE/en/mainpage.html

HCD Dublin
HCD Dublin
HCD Dublin
HCD 2016 opening

Rendezvényünkön 2016 ban szeretnénk ízelítőt adni a régi magyar és kelta hagyományokból, így a rendezvénysorozat keretét a mesék és mítoszok adják. A két kultúrában sok hasonló, vagy közös elemet is találhatunk. A fesztivál időpontját a természet megújulásának „ünnepére”, a pompás májusra tűztük ki. Pünkösd napja nagyon fontos ünnep a magyar kultúrában. A pünkösdi király- és királyasszony-választás máig élő hagyomány. A történetmesélés mindig népszerű program: idén magyar és ír mesélőktől hallhatók a két nép legfontosabb mondái, mítoszai.

A fesztivál kiemelt programja a néptánc: idén nagyszabású Nemzetközi Táncházat rendezünk, ahol különböző nemzetek táncaiban gyönyörködhet a közönség, és el is sajátíthatja a lépéseket. Boldogok vagyunk, hogy bejelenthetjük a rendezvényünkön megtekinthetik ’’A lovasíjász’’, magyar film Írországi premier előadásást. Köszönjük a film forgalamzójának, Földvári Arinak. Kassai Lajos által tanított módszer 213-tól Hungarikum, amely sebesen terjed világszerte. Természetesen idén is lesz ízletes magyar ételek és borok kóstolója. Találkozunk (Mágikus) Májusban! Szívélyes üdvözlettel: A Magyar Kulturális Napok-csapat

Rólunk

Profile_v2

Galéria

Video

Kezdetek

beginnings