Hungaricum – Csabai sausage or Csabai thick sausage

The origins of Csabai kolbász are not clear, but in its current form it dates back to the Napoleonic wars. Until that time sausages were only seasoned with pepper, but due to the English military blockade of 1809 pepper was not available for a period of time, so local people decided to add locally-grown hot paprika as seasoning. Ever since, the recipe and all related traditions for making Csabai kolbász have been handed down from generation to generation. Csabai kolbász is a well-established, popular brand in the Carpathian Basin and also overseas, being well-known in North and South America and also very popular in Australia.

The uniqueness of Csabai kolbász and its characteristically harmonious “Csabai” flavour is primarily due to the generous inclusion of ground paprika alongside other spices. The fact that Csabai kolbász became the first Hungaricum among the several types of Hungarian sausage is a recognition of its role over hundreds of years as an example of traditional sausage-making at the very highest level, and an illustration of the product’s local and national reputation, popularity and capacity to inspire loyalty.

Full article here: http://www.hungarikum.hu/hu/csabai-kolbász-vagy-csabai-vastagkolbász


Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász

A „Csabai kolbász” születésének története a homályba vész, mai formájának kialakulása azonban a napóleoni háborúkhoz kötődik. Addig csak borssal fűszerezték a kolbászt, azonban az 1809-es angol háborús blokád miatt a bors nem volt elérhető egy ideig, így a helyiek a saját termesztésű erős paprikát kezdték fűszerként alkalmazni.

A „Csabai kolbász” készítése, a receptúra és az ahhoz kap- csolódó szokások generációk óta öröklődnek apáról úra. A „Csabai kolbász” jól csengő márkanév az egész Kárpátmedencében, de a tengerentúlon, Észak- és Dél-Amerikában és Ausztráliában is jól ismert. A „Csabai kolbász” egyediségét elsősorban a bőségesen adagolt fűszerpaprika adja. Íze jellegzetesen „csabai”, harmonikus kolbászíz, melyben a többi három fűszer mellett a paprika aromája és csípőssége dominál.

Az, hogy a „Csabai kolbász” a kolbászok közül elsőként lett hungarikum, mutatja a termék helyi és országos ismertségét, népszerűségét és támogatottságát és a legmagasabb szintű elismerése a több mint száz éve apáról úra öröklődő kolbászkészítés hagyományának.

A teljes cikk a következő weboldalon olvasható: http://www.hungarikum.hu/hu/csabai-kolbász-vagy-csabai-vastagkolbász