A Magyar Kultúra Napjai – Írországban

2018. májusában másodszor jártam Írországban, hogy megismerjem a „Zöld sziget” kultúráját, történelmét és beszippantsam a tenger friss illatát. Tavaly ősszel unokatestvérem meglátogatásakor találkoztam a kint élő hazánk fiaival, és bátran állíthatom, hogy barátokat is szereztem. Demčik Norbertkalauzolásával megismertem egy jól működő, összetartó közösséget.

Írországban közel tízezer magyarországi és határon túli magyar él, jelentős részük Dublinban, illetve környékén. A közös gyökerekhez és kultúrához való ragaszkodásukat jól mutatja összetartásuk, amely néhány éve intézményesített kereteket is kapott.

2016-ban alakult meg a Culture Bridge CLG.,mely a Dublini Magyar Nagykövetségtől függetlenül jött létre, ám azzal szoros együttműködésben. A kulturális egyesület igyekszik minél több internetes közösségi fórumon elérhetővé válni, hogy a kivándoroltakkal könnyen megtalálják a kapcsolatot. A magyarok havonta találkoznak a Dublini Magyarok Találkozóján(DMT), kéthetente kocsmakvízt szerveznek egy helyi pubban, ill. hetente tollaslabdáznak László Norbert vezetésével.

A helyi magyarok közösségének néhány éve színtársulata is van, a Dublini Magyar–Ír SzínházHungarian-Irish Theatre, melynek vezetője Varnyú Kata, színész. A színház alapításának apropóját James Joyce Ulysses c.regényének magyar vonatkozása adta. Leopold Bloom napjának néhány jelenetét vitték először színre, 2016. június 16-án, Dublinban, a nevezetes Bloomsday-en. A jeles napon tavaly is, idén is fellépőként vesznek részt. A sikeres bemutatót követően a mindenre elszánt, lelkes, részben profi, részben amatőr színészekből megalakult a társulat idén Neil Simon Ölelj átcímű romantikus vígjátékát mutatta be a skóciai Edinburgh-ban, május 27-én pedig a dubliniMomentum Acting Studioban adják elő a darabot.

2013-ban megalakult az Amica Vocé Hungarian Chamber Choir, melynek alapító karnagya Takács Krisztina. A többszörösen díjazott magyar kórus kezdetben női karként működött, de mára vegyes karrá bővült, minek köszönhetően szélesíteni tudták az angol és a magyar nyelvű repertoárt is.

A Hungarian Culture Days, Dublin – Culture Bridge CLG. május 17-én tartotta éves gálaműsorát az ír fővárosban, a Smock Alley Theatre– ben. Az 2018- as gálaest védnöke Pálffy István, Magyarország írországi Nagykövete volt, a vendégeketMagdó János első titkár köszöntötte, hangsúlyozva a helyi magyar közösség erejét, értékeit. A Kulturális Napokcélja minden évben a helyi magyar profi és amatőr közösség művészeti bemutatkozása, néhány magyarországi produkcióval kiegészülve. Az est műsorvezetőiVarnyú Kataés James Maher, a színtársulat tagjai voltak. A kétnyelvű rendezvény előtt és alatt gazdag ismertetőt kaphattunk valamennyi fellépőről, pályafutásukról, civil és művészeti tevékenységükről.

Az idei évi gálaestnyitó fellépője Marosi Erika balett-táncos arab táncszólója volt Csajkovszkij Diótörőjéből. Ezután halhattuk az írországi magyar Amica Vocé Hungarian Chamber Choir angol nyelvű dalcsokrát. A kórus énekei után aTúl jócímű musical dalát hallgathattuk maga a szerző, Kovács Gergely előadásában, aki korábban a debreceni Csokonai Színház kórusában énekelt. Magyarországról a 4 forDanceEgyesület formációja táncestjét élvezhettük, számos nép jellegzetes táncait, zenéit és viseletét mutatták be egy dinamikus, sokszínű show keretében. A gála után tartott fogadás helyszíne,a Smock Alley Theatre impozáns, tágas emeleti terme volt, ahol Fekete Beatrix, Jánossy Júlia és Hrumó Brigittaközös kiállítását tekinthettük meg. A tájképek és portrék izgalmas kísérői voltak az estnek. A fogadás előtt és alatt Kincses Zoltánciterajátéka szólaltatta meg a magyar népzenét. A fiatal zenész a nagyapja hangszerén játszva kísérte a sokszínű estet.

Az írországi magyar közösség tagjainak művészeti bemutatkozása fontos, hiszen profi és amatőr fellépők tehetségét is megismerhetik az ott élők. A közösség összetartozását erősítik a rendezvények, bemutatkozások, amikor a próbák és szervezési munkák izgalmai után a szélesebb publikum előtt is megmutathatják tehetségüket, civil életük melletti művészeti tevékenységüket, amatőrségük professzionalitását. A rendezvényen sok ír és más külföldi vendég vett részt, sőt, az európai és azon kívüli országok nagykövetségeinek munkatársai is megjelentek. Elmondható, hogy a Soltész Norbertáltal vezetett Hungarian Culture Dayscsapata nem csupán a magyarok összetartását erősíti, hanem az írországi kulturális életet is gazdagítja.

Fazakas Réka