II. Rákóczi Ferenc Emléktúra 2019 Írország közepén, Co.Tipperary

  When:
  September 22, 2019 @ 12:00 pm – 5:00 pm
  2019-09-22T12:00:00+01:00
  2019-09-22T17:00:00+01:00
  Where:
  Roscrea equestrian centre
  Golden Grove, Whitepark, Roscrea, Co. Tipperary
  Ireland

  https://www.facebook.com/events/2309159609160192/

  Szeretettel várunk Roscreaba, Co. Tipperary-be minden Írországban élő magyar családot és barátaikat az idén is megrendezésre kerülő kihagyhatatlan emléktúránkra! 

  A Corki Magyar Iskola és Óvoda 2016- tól minden évben interaktív emléktúrákat szervezett az Írországban élő magyaroknak. 2016- ban Márton Áronra, 2017- ben Szent Lászlóra, 2018- ban Mátyás királyra emlékeztünk.

  Ezt a tradíciót 2019- ben is folytatjuk, a II. Rákóczi Ferenc emléktúrával.

  Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt Roscreaban telepedett le GERE ZOLTÁN lovasíjász, Kassai Lajos tanítványa, aki a közelmúltban a Royal Windsor Horse Show-on is részt vett.
  Gere Zoltán többek között a kuruc kori hagyományok őrzője is! Tagja volt a Csepin Péter által szervezett 2003. évi Magyarországról induló kb. 3000 km-es lovas emléktúrának, Törökországba, Rodostóba a Rákóczi házhoz. 

  A program a fedett lovardában veszi kezdetét Gere Zoltán lovasíjász bemutatójával, ahol megismerhetjük a magyar ló és lovas ember el nem múló értékét.
  Majd a lóról leszállva, interaktív módon bemutatja nekünk a kuruc kori ló és lovas felszerelését és a hagyományos magyar lószerszámokat.
  Ezt követően Zoltán a tanítványai segítségével ízelítőt ad a kuruc kori fegyverek használatából, amit ki is próbálhatunk. (kard, fokos, karabély). A kor elmaradhatatlan kellékének, a karikás ostor forgatásának technikájáról is láthatunk bemutatót. Ezt is ki lehet próbálni! 
  A program következő állomása a csarnoképület fenti szintjén lévő teremben folytatódik, ahol Gere Zoltán vetítéssel egybekötött úti beszámolót tart rodostói útjáról. 
  Eközben a lovarda kinti részén akár ki is próbálhatod a lovaglást. 

  A „Fogadó a Tenkes kapitányához„ büfében: kuruc pörköltet, labanc lángost és még sok-sok magyar finomságot fogyaszthatsz! 

  Zoltán úti beszámolója után a Tenkes kapitánya című film kerül levetítésre. Közben lent a vágtapálya homokos talaján a gyermekek és a játékos lelkű felnőttek számára íjászat, majd kurucok és labancok játékos összecsapása kezdődik. A hadijáték toborzással, kiképzéssel, párbajjal, kötélhúzással és csatával fejeződik be. 

  A program alatt a Betyár sarokban lehet kézműveskedni és vicces fotókat készíteni. 

  A műsort Molnár Tamás élőzenés kuruc nótákkal fűszerezi. Bemutatja a tárogató használatát. 
  Befejezésképpen a lovardát elhagyva a városban lévő ’Magos keresztnél’ mécsest gyújtunk a Rákóczi-szabadságharc hőseinek emlékére. 

  FIGYELEM! Kérjük, hogy a lovagláshoz és a játékokhoz megfelelő öltözékben jelenjetek meg! 
  Csizma és váltóruha is javasolt!